You are here:  / Ciąża / Płodna kuchnia / Płodna kuchnia: Tempeh z warzywami

Płodna kuchnia: Tempeh z warzywami

Płodna kuchnia: Tempeh z warzywami
1 vote, 10.00 avg. rating (91% score)

Tempeh to tabliczki sfermentowanych nasion soi. Jest bogate w białko, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, i mangan. Tempeh ma delikatny smak i dość zwartą konsystencję. Dlatego znakomicie zastępuje mięso w daniach z patelni i sałatkach. Ponieważ ziarna soi w tempeh są już ugotowane, produkt ten można jeść „prosto z opakowania” i nie trzeba go długo gotować. Tempeh można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W poniższym przepisie zastosowaliśmy doskonałej jakości tempeh ze sklepu tempehservice.com.

Płodna kuchnia: Tempeh z warzywamiSkładniki:
200g tempeh (smak naturalny)
1 średnia cebula
1 nieduża cukinia
1 mała marchewka

1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sos sojowy
sól ziołowa (np. taka)

Przygotowanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, według uznania. Tempeh pokroić w kostkę (ok. 2 na 3 na 1 cm). Cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe warzywa, podsmażyć przez 2 minuty na średnim ogniu (można podlać dwiema łyżkami wody), potem dusić pod przykryciem przez jeszcze 5 minut. Dodać tempeh, czosnek wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) i pozostałe przyprawy. Wymieszać, dusić jeszcze 5-10 minut. Podawać z brązowym ryżem.